19. januar 2015

Basilikum

Jeg har selv et par tips omkring denne fantastiske krydderurt som med sin smag og duft bringer helt personlige minder frem fra min tid i Chile. Når man tager på marked i Chile for at købe grønt, køber man også basilikum og koriander i store bundter. Det hører simpelthen med i det daglige sortiment til madlavningen.
Basilikum i Chile er ikke små ’fimsede’ potter som vi ser her hjemme. Det er 1 meter ’lange velduftende lømler’. Men temperaturene er også noget anderledes end her, så det må blive forklaringen på det.
Jeg tror at de 'maxi' udgaver af basilikum jeg stiftede bekendskab med , inspirerede mig til at eksperimentere lidt med min basilikum her hjemme.
De fleste køber en potte med basilikum og begynder så at høste fra yderkanten, og i løbet af få dage er det slut med den potte.
Jeg gør noget som jeg selv syntes er vældig smart.



Som alle andre køber jeg en potte med basilikum til 12-14 kr.


Jeg pille planterne fra hinanden og udvælger de kraftigste.



Jeg planter højest 5 planter i en potte. Og plejer dem en tid. De kan godt klaske lidt sammen efter omplantningen, men som regelen kommer de sig over chokket.


Når jeg kan se at planten er begyndt at få fat og vokse, begynder jeg på det som jeg syntes er sjovt. Den skal blive stor og busket. Jeg tager topskuddet. dvs. det der ligger over fjerde bladpar.
Nu vil planten begynde at sætte små sideskud der hvor man har nippet topskuddet af. Sådan fortsætter man med at høste af sin basilikum - topskud efter topskud - og inden længe har man en stor og busket plante. Det er netop derfor der ikke skal plantes mere end 4-5 planter i hver potte. Efterhånden som planten vokser, skal den have større og større potte, og jord selvfølgelig.


Her ses en af mine basilikum i starten af sommeren 2010. I potten er der 4 planter! 
Hen over sommeren får den en endnu større potte og jeg stiller en skål under og undervander og gøder. Den må aldrig tørrer ud!


Min basilikum i december 2010.
Herefter begyndte den at tabe bladene og hænge lidt. Jeg tog nogle skud fra den og satte i vand. Her satte de rødder som blev plantet i pottejord en gang i januar.



Her er de stiklingeformerede basilikum - marts 2011. De er lidt bare om knæene, fordi jeg ikke har fået taget mig sammen til at få dem plantet i størrerr potter endnu. Men det betyder ikke noget. Jeg planter dem dybt, og de vil begynde at skyde på stænglerne så snart de får noget mere at leve af. Og så er det igen med at nippe topskud, og se hvor længe jeg kan blive ved med at formerer på samme plante.
 Jeg har mine basilikum stående inde i en nord-øst vendt vinduskarm. Jeg gider simpelthen ikke alt det utøj de bliver befængt med ude i et drivhus!
 Jeg har også sået basilikum og oplevet lidt af hvert med det eksperiment. Det er gået galt mange gange. Der sker tit det at, så snart frøene begynder at spirer, løfter de hele det øverste lag af jord med sig op og blotlægger rodnettet, og kort tid efter klasker de sammen og dør. Det er bare så irriterende at skulle begynde forfra igen.
Her har jeg også fundet et lille triks!



Jeg sår frøene uden at dække dem. Trykker dem ned i den fugtige jord, fugter frøene med en forstøver. Kort tid efter vil frøene få en grå overflade, og så kan man SE frøene og flytte rundt på dem, så de ikke kommer til at gro oven i hinanden. Jeg sætter film over og elastik omkring potten. Nu er det nemt at følge med i udviklingen. Filmen fjernes så snart spirene har 1 bladpar.
 Så meget om så lidt 


  

2 kommentarer:

  1. Meget spændende læsning.
    Jeg har gjort sig dig - købt basilikum og delt op. Og på min altan vokser de "i vildskab". Jeg kan ikke nå at spise det basilikum som 1½ potte, - omplantet i juli, kan give. Og det giver bare mere og mere.

    Men indenfor er det en anden sag.

    Min altan er stor, lukket, lys og luftig. Dejlig! Men den er også uisoleret. Gammelt et-lags glas, uisoleret jernbeton væg etc. Så basilikum'en kommer næppe til at overleve vinteren der.

    Jeg har en ½ potte som jeg puttede i en lidt større urtepotte og har i vinduet indenfor. Og den er lige så lille og kedelig som da jeg købte den.

    Har du et god råd? For jeg vil jo rigtig gerne kunne holde basilikumen henover vinteren. Aller helst så jeg kan plukke løbende, - men i hvert fald så jeg har nogle planter klar til foråret.

    (I øvrigt har jeg lavet min egen lille blog - se: https://lytjesaltan.blogspot.dk/
    Jeg er nybegynder og lægger ikke rigtig skjul på det. Så det er mest for min egen skyld.
    Og denne blog er i øvrigt 1. link på min link-liste.
    Keep writing!)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har helt glemt at tjekke for komentarer!!
      Det er sikkert for sent med et svar nu, men alligevel ... lys, varme og gødning :)

      Slet