17. november 2016

Gallardia aristata ’Arizona Red Shade’. En lille staude med stor glød.
De fleste kender nok Gallardia x grandiflora, eller som den også kaldes - Kokarde blomst. En dejlig høj staude, og rigtig god til buketter. Ulempen ved denne er dog at, den har tendens til at vælte, hvis den ikke bindes op, og i meget hård vinter er der stor risiko for at den ikke kommer igen. På trods af dette findes den i mit plukkebed, fordi den giver et væld af blomster til vaser i så lang en periode.
Der findes rigtig mange spændende sorter i forskellige farver. Nogle af sorterne er desværre ikke så velegnet til vores kolde klima og som Gallardia x grandiflora, betragtes de som kortlivede stauder, eller et årige sommerblomster.Ikke så kendt udgave af Gallardia.

Hermed slår jeg et slag for ’Arizona Red Shade’. En helt speciel staude, med en smuk flammende rød farve i blomstringen. Farven er ikke rød - rød, men en meget varm rød farve, som er nem at kombinere med andre farver.
Den er hårdfør og tåler ned til minus 15 grader, bliver 30-40 cm høj, robust i groform og er bare så fin i kanten af et bed. Plantes den i halvskygge - gerne flere planter på række eller i grupper - giver den et ekstra varmt og dramatisk indtryk. På grund af højde giver det sig selv at, den også kan plantes i krukker og flyttes rundt, alt efter hvilket udtryk du ønsker at skabe i have eller på terrasse.

Hurtig belønning

Det bedste ved frøsåningen er at den blomstrer allerede første år. Det næste jeg er helt vild med, er den lange blomstring. Fra midt i juni og helt frem til frost kan de yndige blomster nydes og plukkes ind i små vaser. Den får fine kugle runde frøstande, som også kan plukkes og bruges i buketter. Når jeg skriver små buketter er det fordi selve planen er lavt voksende og ikke har de lange blomster stængler som på feks. Gallardia x grandiflora.Dyrkning af Gallardia Red Shade

Så frøene i fugtig priklejord fra marts måned i en lun vinduskarm. Plant de små planter om efterhånden som de gror til. Plant ud i haven fra maj måned. Pluk eller nip de afblomstrede hoveder for kraftigere blomstring sommeren igennem
Planterne trives bedst i sol eller halvskygge i en almindelig gødet men veldrænet havejord. Har du en tung havejord, kan der blandes sand i jorden hvor planterne plantes for at skabe dræn omkring rødderne. Første år er det en god ide at holde lidt øje med nyplantede planter og vande i meget tørre perioder. Planterne bliver kraftigere andet år fra frøsåning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar